The dog trot residence

Simplicity in design and materials makes this home stand out.

By Dina Mishev


Square feet: 3,500 | Bedrooms: 3 | baths: 3.5 | lot acreage: 17.58 | completion date: Feb. 2018


Hired by open-minded clients to design a house on a flat, treeless site near Wilson, Carney Logan Burke Architects (CLB) saw the possibilities as endless. “With that site, and knowing that we could show the [clients] anything and they would at least consider it—when you know you’re not limited and don’t have to water something down—that makes projects very interesting,” says CLB project manager Bryan James. When the Jackson-based firm presented its first sketches to the clients, “We showed them what the house should be and hoped they would like it, but we also knew that they could hate it,” James says. “It was something really pure, simple, and modern.” The clients loved it, and then went on to “push us to make it that much more pure, simple, and modern. The main moves of the initial design we showed them did not change,” he adds.

The form of the house really is as simple as can be—it’s a 160-foot-long, 37-foot-wide rectangle with a long, asymmetrical gabled roof and an 80-foot-long arm with a matching roofline. The home’s garage is the arm, and it is detached, although visually it looks like the same building. “At first, we pushed them away from having the garage separate from the house: ‘Are you sure you want a detached garage in Wyoming?’ we asked. But it ended up being a key move,” James says.

In the earliest drawings of the home, the garage wasn’t an arm, but was connected to the house by a skinny covered walkway. “It bothered us that this wasn’t substantial enough,” James says. That was when the firm came up with the idea of “one full-length roof that corresponds to the width of the garage.” Between the garage and the home, this roof serves as a forty-foot overhang. “Basically, we extended the fascia of the house to the garage, and it connects the two volumes as one form. It also creates this amazing entry sequence,” James continues.

“It was something really pure, simple, and modern.”
[ Bryan James, CLB project manager ]

While CLB sought to add substance to the design with this decision, because the site was flat and treeless, the firm knew that “we wanted the house to be unimposing,” James says. “It has a strong presence, but it is not imposing.” Exterior materials contribute to this approachability as much as the design. The entire exterior, roof included, is rusted metal. “This makes it appear like it’s just emerging from the landscape,” James says.

Inside, “The form of the house is solid on either end—two solid bookends—and open and glassy in the middle,” James says. The master bedroom is at one end; two guest bedrooms are at the opposite end. The glassy interior contains the home’s public spaces.

All the interior rooms, with the exception of an intimate map room, open to spill onto outdoor terraces. “The outdoor space is as important as the indoor space in this house,” James says. The outdoor terraces at either end of the main volume include one of James’ favorite details: “The rusty metal siding seamlessly transitions to a transparent perforated siding,” he says. “The shape and form of the siding extend out to wing walls for the terraces at the ends, but all of a sudden it’s transparent as a screen. It protects from weather and sun, and also plays with the light.” Initially, this transition to transparency was designed only for the terrace off the master bedroom. “The master gets western sunlight, and we knew it would be really harsh,” James says. “Then, we saw that it just made sense to complete that form on the east side and copy that detail. The overall form and shape of this project often seemed to design itself.”

| Posted in Departments
  • Subscribe to our Newsletter

    Mailing List

    Subscribe to our mailing list to get notifications when we post new articles and when we publish new issues.